Kokain er et enormt afhængighedsskabende stof, som går ind og påvirker vores centralnervesystem. Kokain kan give en følelse af opstemthed, man begynder at tale hurtigere og får en følelse af at have masser af energi. Kokain leder også til en manglende realitetssans, hvilket gør at man ofte opfører sig uhensigtsmæssigt i sin rus.

Kokainafhængighed er en alvorlig tilstand, som har slemme konsekvenser. Hvis du misbruger kokain, eller kender en som gør, så er det på tide at søge hjælp.

Tegn på at du er kokainafhængig

Et misbrug sker, når et forbrug tager overhånd. Man kan være afhængig af stort set alt, men nogle misbrug er mere alvorlige end andre. Et kokainmisbrug kan i værste tilfælde lede til alvorlige sygdomme og endda dødsfald. Derfor skal et kokainmisbrug tages meget alvorligt.

Hvis du føler at du har behov for kokain flere gange om ugen, måske endda flere gange om dagen, så er dette tydelige tegn på en afhængighed. Måske er du begyndt at gøre ting, som du ellers ikke ville gøre, for at få fat på mere kokain. Måske er du begyndte at stjæle, udsætte dig selv for fare eller bruge en hel masse penge, som er afsat til andre udgifter. Hvis du kan genkende nogle af disse adfærdsmønstre, så er det på tide at søge hjælp.

Konsekvenser af kokainmisbrug

Der er alvorlige konsekvenser ved at fortsætte et misbrug af kokain. Når kroppen har vænnet sig til de daglige eller ugentlige doser af kokain, så kræver dit system pludselig mere og mere. De store mængder af kokain lægger et enormt pres på vores system, som kroppen i længden ikke kan holde til.

Når man bruger kokain, leder det ofte til manglende appetit, manglende sexlyst og blodnæse. Mange kokainmisbrugere døjer også med svær depression og alvorlige psykiske sygdomme. Et længere misbrug kan gøre skade på ens indre organer og i værste tilfælde lede til vejrtrækningsproblemer, uregelmæssige hjerterytmer, hjerneskader og hjertestop.

Behandling af kokainmisbrug

Der er ingen skam i at være i et misbrug. Der er altid hjælp at hente uanset, hvor håbløst det hele kan se ud. Selvom det hårdt, så gør det dig til en stærkere person at turde bede om hjælp og komme i behandling for dit misbrug.

Det er vigtig at du søger professionel hjælp for at komme ud af dit kokainmisbrug. Et kokainmisbrug er utrolig svært at komme ud af på egen hånd, da stoffet er enormt afhængighedsskabende. Derfor er det nødvendigt at kontakte et afvænningscenter, som kan støtte dig gennem behandlinger. Når du kommer på afvænning, får du et skræddersyet behandlingsforløb, som hjælper dig til effektivt og permanent at komme ud af dit misbrug.

I et behandlingsprogram vil du deltage i gruppeterapi, individuel terapi og foredrag. Du vil også blive stillet personlige opgaver og komme i kognitiv adfærdsterapi. Du er altid i trygge hænder gennem hele forløbet og ingen vil dømme dig for dit misbrug. Det er muligt at leve et liv uden kokain – og det første skridt ud af dit misbrug er gennem et behandlingsforløb.